Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

Είναι πολλές οι μαμάδες που έκαναν καισαρική στην γέννηση του πρώτου παιδιού τους και στο δεύτερο θέλουν να γεννήσουν φυσιολογικά. Παρόλο που οι περισσότερες μαμάδες νομίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο

, τα στοιχεία μας διαψεύδουν...

Της Τίγκα Μαρίας, μαίας, ΜSc(c), μέλους Δ.Σ. ΣΕΜΜΑ

Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρείται μια διαρκής αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών σε παγκόσμιο επίπεδο. Για πρώτη φορά το 1980 έγινε λόγος για εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού μετά από προηγηθείσα καισαρική τομή (VBAC: Vaginal Birth After Cesarean) σε ένα συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ποσοστό των εκτελούμενων καισαρικών τομών.

Παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της επταετίας 1990-1996 υπήρξε μία ανοδική τάση όσον αφορά στην εκτέλεση VBAC, αλλά τα επόμενα χρόνια μειώθηκε δραματικά. Σύμφωνα με μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις Η.Π.Α. την περίοδο 1990-1996, ποσοστό 58% των γυναικών που γέννησαν το προηγούμενο παιδί με καισαρική τομή έκαναν προσπάθεια να γεννήσουν το επόμενο παιδί με φυσιολογικό τοκετό. Από τις γυναίκες που έκαναν προσπάθεια για εκτέλεση VBAC ποσοστό 74% κατάφεραν να γεννήσουν φυσιολογικά. Τα ποσοστά αυτά, τα οποία μειώθηκαν κατά πολύ μετά το 1996 λόγω αναφορών σε μελέτες ότι οι επιπλοκές σχετιζόμενες με την εκτέλεση VBAC ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, παρατίθενται για να δοθεί μια διάσταση του κατά πόσο δύναται να πραγματοποιηθεί φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή. Στην Ελλάδα δεν έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες σχετικές με το θέμα, δεδομένου ότι ελάχιστες γυναίκες προβαίνουν σε αυτό το εγχείρημα, καθώς είναι και ελάχιστοι οι μαιευτήρες γυναικολόγοι και οι μαίες που διαθέτουν εμπειρία στην εκτέλεση VBAC.

Τα πλεονεκτήματα της εκτέλεσης VBAC

Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα και το έμβρυο από την εκτέλεση VBAC σε σύγκριση με την εκλεκτική καισαρική τομή είναι ποικίλα. Αρχικά αναφέρουμε το γεγονός ότι το νεογνό περνά από το φυσικό μονοπάτι, που είναι ο γεννητικός σωλήνας, οπότε προσαρμόζεται ομαλά στην εξωμήτριο ζωή. Επίσης, το γεγονός ότι ο οργανισμός της μητέρας δεν υποβάλλεται σε ένα ακόμη χειρουργείο είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Η βιβλιογραφία αναφέρει ως πλεονεκτήματα από την εκτέλεση VBAC τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, τη μείωση των ποσοστών υστερεκτομής και την ύπαρξη μεγαλύτερης γονιμότητας μετά το φυσιολογικό τοκετό.

Τα μειονεκτήματα της μεθόδου

Τα μειονεκτήματα για τη μητέρα και το έμβρυο από την εκτέλεση VBAC είναι η αυξημένη πιθανότητα για ρήξη μήτρας που μπορεί να έχει ως άμεση συνέπεια το στρες του εμβρύου και την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Η πρόκληση του τοκετού με ωκυτοκίνη και προσταγλανδίνες, η παράταση της κύησης και η παχυσαρκία αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για ρήξη της μήτρας. Επιπλέον, όσον αφορά στις χαμηλού κινδύνου επίτοκες, η εκτέλεση VBAC αυξάνει τη πιθανότητα για αιμορραγία και ανάγκη για μετάγγιση συγκ

Keywords
Τυχαία Θέματα