Στο Τ.Τ. οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα;

Τα ελληνικά υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, φαίνεται πως θα περιέλθουν από την Τρίτη το πρωί, στην “ομπρέλα” του Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αυτό, γίνεται για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες αυτές.

Σύμφωνα με το newmoney.gr, από χθες, Παρασκευή 15 Μαρτίου, «σχέδιο για να περάσουν οι θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επεξεργάζονται «ελληνική» και «κυπριακή» τρόικα μαζί με τις κυβερνήσεις των δυο χωρών».Οι κ. Μορς, Τομσεν και Μαζουχ, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από πιέσεις της κυπριακής κυβέρνησης και του κλιμακίου των δανειστών που βρίσκεται στη Λευκωσία επεξεργάζεται ένα σχέδιο προκειμένου οι εν Ελλάδι θυγατρικές των δύο κυπριακών τραπεζών να διαχωριστούν από τους ομίλους της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.

Στη συνέχεια το σχέδιο προβλέπει τα υποκαταστήματα των δύο κυπριακών τραπεζών ως ενιαίο σχήμα να συγχωνευθούν με το νέο ΤΤ. (το ΤΤ έχει περάσει στην δικαιοδοσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

Ωστόσο υπάρχουν δύο “αγκάθια”.

Πρώτον οι δύο κυπριακές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους τουλάχιστον κατά 25% με 30%. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβιβαστούν εκτός από τα υποκαταστήματα και όλες οι θυγατρικές τους στην Ελλάδα (εταιρείες Leasing κλπ).

Η Αθήνα θεωρεί όμως τα μεγέθη των τραπεζών μαζί με τις θυγατρικές τους πολύ μεγάλα και υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να γίνει αυτό. Αντίθετα, οι Κύπριοι επιθυμούν να μεταβιβαστούν στο ΤΧΣ όλες οι εταιρίες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.

Δεύτερο αγκάθι στο ζήτημα αυτό φαίνεται ότι είναι η χρηματοδότηση των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζών καθώς θα χρειαστούν περίπου δύο δισ ευρώ.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν επίσης ότι υπάρχει «κρυμμένο κόστος» στην όλη διαδικασία από τον πιθανό πλεονασμό υπαλλήλων. Υπάρχει επίσης ερώτημα κατά πόσο οι κυπριακές τράπεζες θα λάβουν μετρητά για τη διάθεση του ενεργητικού ή αν θα λάβουν μετοχές.

Το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλο -μεταξύ 0,5 δισ και 2 δισ. ευρώ. Λόγω της σημασίας του ελληνικού κομματιού στη μείωση των δανειακών αναγκών της Κύπρου, στις Βρυξέλλες βρίσκονται οι επικεφαλής της τρόικας που ασχολούνται με τα τραπεζικά, όπως η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα