Έφυγαν για να ξανάρθουν…

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Για «τεχνικής φύσεως» λόγους και θέματα χρειάστηκε να διακοπούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Η ανακοίνωση τονίζει πως υπήρξε «σημαντική πρόοδος» και πως συμφωνήθηκε να επιστρέψουν τα κλιμάκια στις αρχές Απριλίου. Την ίδια στιγμή, φαίνεται να χάνεται οριστικά το ενδεχόμενο να καταβληθεί στην ώρα της η δόση

του Μαρτίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα μετατίθεται χρονικά ο ορίζοντας και για την κλασική τριμηνιαία δόση του Απριλίου ύψους 6,2 δισ., μετά την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα.
Η ανακοίνωση των πιστωτών μας αναφέρει: «Οι ομάδες του προσωπικού της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους με τις ελληνικές αρχές κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού οικονομικού προγράμματος. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί, αλλά παραμένουν ορισμένα ζητήματα σε εκκρεμότητα. Καθώς απαιτείται επιπλέον τεχνική προετοιμασία για να διευθετηθούν, η αποστολή θα κάνει ένα σύντομο διάλειμμα, για να επιτρέψει την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών. Η αποστολή σχεδιάζει να επιστρέψει στην Αθήνα νωρίς τον Απρίλιο για να συνεχίσει».
Η τρόικα έφυγε έχοντας καταγράψει ότι το λεγόμενο ορόσημο του Μαρτίου δεν έχει εκπληρωθεί και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν ούτε τον έλεγχο να συνεχίσει ούτε καταβολή να εισηγηθεί. Αντιθέτως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κοινοτική πηγή, «δίδεται πίστωση χρόνου στην ελληνική πλευρά για να προετοιμάσει πιο ολοκληρωμένα τις προτάσεις για το πώς θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και θα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω.

Δεν κινδυνεύει η δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Χωρίς να υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός. Μπορεί το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών να ήταν αρκετά καλό, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών σημείωσαν πως έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο, όλα σχεδόν τα μέτωπα «παραμένουν ανοιχτά».
Η δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) δεν κινδυνεύει, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας σημειώνει πως οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε όλα τα ζητήματα. «Υπήρξε θεαματική πρόοδος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε συζητήσεις με τους ομολόγους του σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία αποχώρησε από τη χώρα μας και θα επιστρέψει στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε και οι δύο πλευρές έτοιμες, να έχουμε νούμερα και να καταλήξουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε την τρόικα ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως μεγάλο «αγκάθι» παραμένει η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, καθώς υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά της τρόικας για το σχέδιο Μανιτάκη. Επίσης, γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση για τον αριθμό των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 36 δόσεις και στις δύο περιπτώσεις.

Πιο σκληρή από την Ιρλανδία η λιτότητα στην Ελλάδα!

Την εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό διατυπώνει το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε έκθεση που δημοσιοποίησε και στην οποία συγκρίνει τις συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ελλάδα και Ιρλανδία.
Στην έκθεση σημειώνεται πως στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012, επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία. Ακόμη, αναφέρεται πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ.
Αυτό, όπως αναφέρει το IIF, αύξησε τα ποσοστά τού χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις πρωτοφανείς απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του PSI.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Επέστρεψε στις αγορές, αποκλεισμένη η χώρα μας

Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%. «Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά» σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία δεν ξεπερνούσε το 0,5.
Τέλος, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4%-5% και προσθέτοντας άλλες δέκα ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος.

Keywords
Τυχαία Θέματα