Με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ στα… τρία η ενέργεια;

Των ΠΑΡΙ ΚΟΥΡΤΖΙΔΗ – ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Υπάρχουν «σημάδια» που δείχνουν πως η πολιτική απόφαση για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει ληφθεί και η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της κολοσσιαίας –σε όγκο και τεχνογνωσία– Gazprom. Εντούτοις, υπάρχει ακόμη ένα πέπλο μυστηρίου στο τι γίνεται στο παρασκήνιο της διεθνούς διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, που ασφαλώς δεν περιορίζονται σε επίπεδο εταιρειών, αλλά επεκτείνονται στις ηγεσίες των ΗΠΑ, Ρωσίας

και Γερμανίας. Και για όσο θα βρίσκονται εν εξελίξει οι διαβουλεύσεις (μέχρι τις 12 Απριλίου), πολύ δύσκολα θα μπορεί κάποιος να βάλει εύκολα την υπογραφή του κάτω από τη βεβαιότητα ενός ρεπορτάζ που θα λέει ότι η δουλειά έκλεισε στην Αθήνα υπέρ της Μόσχας.
Η αμφίρροπη έκβαση ενισχύεται ακόμη περισσότερο, καθώς οι κακές γλώσσες λένε πως, στο πλαίσιο μίας διαχείρισης λεπτών και «καυτών» ισορροπιών, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να «βγάλει την υποχρέωση» που είχε απέναντι στα ηγετικά στελέχη μίας κολοσσιαίας ρωσικής εταιρείας, της οποίας μάλιστα «Νο1» είναι ο πρόεδρος Πούτιν. Κι αυτό σε μία προσπάθεια να μετριάσει τη διαχεόμενη από τη Μόσχα δυσαρέσκεια, καθώς είχε προηγηθεί εδώ και πολύ καιρό επίσκεψη κορυφής των Αζέρων στο Μαξίμου, μετά από σχετική πρόσκληση τού πρωθυπουργού. Ωστόσο, το γεγονός ότι το «κεφάλι» της Gasprom, Αλεξάντερ Μίλερ, πέρασε κι αυτός το κατώφλι του Μαξίμου κουβαλά μια σημαντική προοπτική, που για κάποιους αναλυτές αγγίζει ακόμη και σημεία βεβαιότητας ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον βρει και έχουν περιφρουρήσει τη θέση τους στο ενεργειακό πόκερ με επίκεντρο την Ελλάδα…
Η «παρτίδα» της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, λοιπόν, «κλείνει» στις 12 Απριλίου και οι δύο ρωσικοί κολοσσοί είναι αυτοί που έχουν δώσει τις μεγαλύτερες οικονομικά προσφορές. Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις πηγών που βρίσκονται πολύ κοντά στη διαδικασία, λέγεται ότι η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί, παρά τις πιέσεις που ασκούνται, είναι ο Αντώνης Σαμαράς να «μοιράσει» το καρπούζι στα δύο (ΗΠΑ – Ρωσία). Για άλλους, μάλιστα, η μοιρασιά γίνεται στα τρία… (ΗΠΑ-Ρωσία-Γερμανία). Τα ρωσικά δισεκατομμύρια, όπως και η τεχνογνωσία των δύο κολοσσιαίων εταιρειών, συνιστούν, όπως φαίνεται σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς αναλυτές, ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχείρηση παρεμπόδισης της ελληνορωσικής συνεργασίας. Όταν, όμως, στο βάθος της Gazprom υπάρχει και η Γερμανία (κι ας είναι από πίσω οι Σοσιαλδημοκράτες και όχι κατευθείαν το κυβερνών κόμμα της Μέρκελ), που ενδιαφέρεται μόνο για το «μισό καρπούζι», τότε όλα πράγματι παίζονται και η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει προς την πλευρά της «ρώσικης αρκούδας». Ειδικά, αν αληθεύει η πληροφορία του «Π» ότι ο κ. Σαμαράς ρώτησε (και περιμένει να λάβει απάντηση πριν επισκεφτεί τις ΗΠΑ) αν η ρωσική εταιρεία (δηλαδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν) αποδέχεται να συμμετέχουν στο σχήμα για τη ΔΕΠΑ ένας ή και δύο συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες, που διατηρούν αγαστές σχέσεις με τον υπερατλαντικό… Σ’ αυτή την περίπτωση, μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Π», η δουλειά θα «κλείσει» κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, την προσεχή εβδομάδα.

Οι «γέφυρες» των Κεδίκογλου – Σαββίδη
Η συνάντηση του Α. Σαμαρά με τον κορυφαίο Ρώσο οικονομικό παράγοντα –και πολιτικό στην πραγματικότητα, δεδομένου του προσωπικού ενδιαφέροντος του προέδρου Πούτιν για την εν λόγω επένδυση- πιστώνεται στον Σίμο Κεδίκογλου, αλλά και στην παρέμβαση, όπως λένε πληροφορίες, του Ελληνορώσου επιχειρηματία –και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ– Ιβάν Σαββίδη, που δραστηριοποιείται τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό, σε ό,τι αφορά τον κ. Ιβάν Σαββίδη, ότι οι καλά γνωρίζοντες τού δίνουν ρόλο-κλειδί στις διεργασίες και κλείνουν με νόημα το μάτι, λέγοντας πως «ο Ιβάν θα πάει ψηλά». Δεν διστάζουν, μάλιστα, να υπονοήσουν ότι ο επιχειρηματίας –κι όπως λένε και ο εκ των συχνών συνομιλητών του προέδρου Πούτιν– συνδέει την πρόσφατη κίνησή του να λάβει την ελληνική υπηκοότητα με πιθανές πολιτικές του φιλοδοξίες. Κομβικός, εξάλλου, στο «κλείσιμο» του ραντεβού ήταν και ο ρόλος του Σίμου Κεδίκογλου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτός του ότι είναι άριστος γνώστης των ρωσικών θεμάτων, ταξίδεψε προ ημερών στη Μόσχα και, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποίησε συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής ζωής της χώρας.

Το… μυστικό δείπνο
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα δείπνο κορυφαίων παραγόντων που έχουν πρόθεση και διάθεση επενδύσεων στην Ελλάδα, σε πολλούς και ποικίλους τομείς, που εκτείνονται από την ενέργεια έως και τον τουρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο κ. Μίλερ έθεσε στον πρωθυπουργό το ζήτημα της προσπάθειας των έξωθεν παρεμβάσεων εις βάρος της Ρωσίας, ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει ως πάγια θέση το γεγονός ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάντα στην παραδοσιακή φιλία και στη στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία. Το ειδικό βάρος της συνάντησης του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κορυφαίο αξιωματούχο της Gazprom, προκύπτει και –με τον πιο επίσημο τρόπο– από τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Πούτιν θέτει υπό την προστασία του ρωσικού κράτους όλες τις στρατηγικής σημασίας ρωσικές επενδύσεις στο εξωτερικό: Με διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φλεβάρη, ο πρόεδρος Πούτιν υποβάλλει στην έγκριση της κεντρικής εξουσίας την τροποποίηση των συμφωνιών που συνήψαν «στρατηγικές» επιχειρήσεις με ξένους εταίρους, «καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την εμπορική πολιτική σε χώρες του εξωτερικού».
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του αρμόδιου υφυπουργού Ανάπτυξης –και προέδρου της ΔΕΠΑ επί κυβέρνησης Καραμανλή– Μάκη Παπαγεωργίου, από το τραπέζι των συνομιλιών του Σαμαρά με το αφεντικό της Gazprom και τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, Δ. Κοπελούζο. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαγεωργίου είχε αναλάβει την υπόθεση του αγωγού TGI και τις μέχρι τώρα ενέργειες για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, εντούτοις αποκλείστηκε από τη συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν οι όροι του διαγωνισμού που λήγει στις 12 Απριλίου. Κύκλοι της ενεργειακής αγοράς έλεγαν, πάντως, ότι ο ήταν ούτως ή άλλως κομμένος από το ραντεβού…
Στη συνάντηση της Τρίτης ήταν παρών πέραν του Ρώσου ισχυρού άνδρα της Gazprom και ο Δημήτρης Κοπελούζος, ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνορωσικής εταιρείας Προμηθέας Gas, μέσω της οποίας η Gazprom, μετά και το ταξίδι του κ. Κοπελούζου στη Μόσχα, κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, η αποκρατικοποίηση της οποίας έχει μπει στην τελική ευθεία.
Να σημειωθεί πως δεν ειπώθηκε ούτε αποφασίστηκε κάτι τελεσίδικο, καθώς η οριστική ημερομηνία είναι η 12η Απριλίου. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως η ρωσική εταιρεία, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη ΔΕΠΑ, βρίσκεται με την προσφορά που κατέθεσε σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους ανταγωνιστές της.

Keywords
Τυχαία Θέματα