ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΣτΕ: «Φρένο» στην εκποίηση του Ελληνικού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, κατά της μεταβίβασης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) του 30% των εκτάσεων των εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής. Είχε προηγηθεί προσφυγή κατά του ΤΑΙΠΕΔ και από δέκα δημότες, που υποστηρίζουν, όπως και οι δύο δήμοι, ότι η επίμαχη μεταβίβαση είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η μεταβίβαση των εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ είναι αντίθετη στις συνταγματικές

αρχές της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), του κοινωνικού κράτους (άρθρο 25) και της λαϊκής κυριαρχίας ως βάση του λαϊκού πολιτεύματος (άρθρο 1), ενώ παράλληλα παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα στο περιβάλλον (άρθρο 24), όπως και το άρθρο 43 του Συντάγματος που καθορίζει πότε εκδίδονται τα Προεδρικά Διατάγματα. Στην αίτησή τους οι κάτοικοι υπογραμμίζουν ότι οι εκτάσεις που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως ο αιγιαλός, η παραλία, η χερσαία ζώνη της μαρίνας, τα δημόσια δάση και οι δασικές εκτάσεις, υπάγονται στη δημόσια περιουσία του κράτους και είναι αναπαλλοτρίωτη.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ: Ειδικός συντονιστής για τα απορρίμματα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ορίζεται συντονιστής της πολιτικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε ευαίσθητο στάδιο, καθώς από τη μια πλευρά φουντώνουν οι αντιδράσεις δήμων και πολιτών για τα επιχειρούμενα σχέδια και από την άλλη η χώρα μας απειλείται με υπέρογκα πρόστιμα, εάν δεν καταλήξει σε σωστή διαχείριση σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα.
Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, γνώστης του αντικειμένου ως πρώην δήμαρχος Χανίων, θα είναι αρμόδιος για τον συντονισμό των υπηρεσιών των υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το συγκεκριμένο θέμα. Θα είναι αρμόδιος, επίσης, για την επαφή με τις αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαχείριση για το εν λόγω ζήτημα. Σκοπός της απόφασης του πρωθυπουργού είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η συμμόρφωση της χώρας προς τις κοινοτικές υποχρεώσεις και η εκμετάλλευση στο έπακρο των σχετικών κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ: Περασμένα μεγαλεία…
Τα άλλοτε κραταιά δημοτικά ραδιόφωνα πνέουν τα λοίσθια, λαβωμένα και αυτά από τη γενικευμένη οικονομική κρίση. Άλλα βρίσκονται σε στάδιο εκκαθάρισης, όπως ο «Ξένιος» του Δήμου Φυλής-Λιοσίων, και άλλα υπολειτουργούν, με εργαζόμενους επί πολλούς μήνες απλήρωτους, όπως το «Κανάλι 1» του Πειραιά και το «Επικοινωνία FM» του Ηρακλείου Αττικής. Σχέδιο της Δημοτικής Αρχής Ηρακλείου Αττικής για λύση και εκκαθάριση της δημοτικής ραδιοφωνίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ραδιοφωνικού σταθμού «Επικοινωνία FM» με επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΑ. Το θέμα του ραδιοφώνου τέθηκε και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης. Από τη μια πλευρά, η δημοτική αρχή του Παντελή Βλασόπουλου δεν μπορεί να συντηρήσει το ραδιόφωνο, αλλά δεν το ομολογεί ευθέως λόγω κόστους. Από την άλλη, η αντιπολίτευση δημοσίως δεσμεύεται για τη συνέχιση λειτουργίας του ραδιοφώνου, αλλά κρυφίως εύχεται να κλείσει το θέμα η παρούσα διοίκηση για να μην πάρει την «καυτή πατάτα» σε περίπτωση που κερδίσει τον δήμο. Αποτέλεσμα είναι η υπολειτουργία και η απαξίωση με εργαζόμενους επί πολλούς μήνες απλήρωτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα