Μυστήριοι θάνατοι που… έγραψαν την ιστορία μας!

Γράφει η ΑΡΤΖΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Τω κρατίστω». Στον δυνατότερο απάντησε ότι αφήνει τη βασιλεία του ο Μέγας Αλέξανδρος, ερωτηθείς λίγο πριν πεθάνει. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι ο κορυφαίος στρατηλάτης πέθανε από κάποια ασθένεια. Ωστόσο, πολλά έχουν ακουστεί και κυρίως έχουν γραφεί για τον θάνατό του και το μυστήριο συνεχίζεται ακόμη και στις ημέρες μας, έστω και αν πολλοί θεωρούν ότι αυτά τα μυστήρια δεν είναι παρά «θεωρίες συνωμοσίας» προς κατανάλωση και κυρίως τέρψη των συνωμοσιολόγων. Είναι, όμως;
Όση

«αμερικανιά» και αν απέδωσαν –και ίσως δικαίως– στην ταινία του Όλιβερ Στόουν για τη ζωή του μεγάλου Μακεδόνα, είναι γεγονός ότι άφησε και εκείνη υπόνοιες για τον θάνατό του που μάλλον μιλούσε για δολοφονία. «Η αλήθεια είναι ότι εμείς τον σκοτώσαμε. Με τη σιωπή μας συναινέσαμε, γιατί δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε άλλο» έλεγε ο Άντονι Χόπκινς ως Πτολεμαίος στον επίλογο της χολιγουντιανής υπερπαραγωγής, για να διατάξει λίγο αργότερα τον γραφιά του να σβήσει τα παραπάνω λόγια, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Θα γράψεις ότι πέθανε από ασθένεια, τελείως αποδυναμωμένος».
Το μυστήριο για τον θάνατο του Μεγαλέξανδρου μας ήρθε στο νου με αφορμή τα όσα γράφτηκαν για τον θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μετά και τη σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νικολόπουλου, καθώς για τον θάνατό του δεν υπήρξε ποτέ ιατρικοδικαστική γνωμάτευση, όπως και για τον στρατηγό Γρίβα στην Κύπρο που δεν είχε πραγματοποιηθεί νεκροψία!
Πολλά γεγονότα δείχνουν ότι αυτές οι παραλείψεις και διαστρεβλώσεις δεν είναι τυχαίες, όπως τυχαίοι δεν είναι και οι άνθρωποι τους οποίους αφορούν. Η αναφορά στον Μεγαλέξανδρο γίνεται για να αποδειχθεί πως τέτοιες πρακτικές ήταν συνήθεις παλαιόθεν. Θεωρείται πολύ πιθανό οι στρατηγοί του Αλέξανδρου να συνωμότησαν να τον δολοφονήσουν για να τον σταματήσουν. Στηρίζουν, μάλιστα, αυτήν την άποψη στο γεγονός ότι δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του ο στρατός, που ήταν στην Ινδία, οργάνωσε απεργία στην οποία συμμετείχαν και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί μελετητές που αμφισβητούν το τέλος του μεγάλου Μακεδόνα, όπως το κατέγραψε ο Πτολεμαίος, σε σημείο μάλιστα που ανάγκασαν τον Πλούταρχο, που δεν το δεχόταν αυτό, να πει: «Μερικοί συγγραφείς πιστεύουν ότι πρέπει υποχρεωτικά να πουν τέτοια πράγματα για να συνθέσουν το τραγικό τέλος ενός μεγάλου δράματος». Θεωρούσαν, λοιπόν, πολλοί πως ο Αντίπατρος δηλητηρίασε τον Μεγαλέξανδρο με μια τοξίνη από τον ποταμό Στύγα, πάνω από τα Καλάβρυτα. Αν και το 1913 ο καθηγητής J.G. Frazer ισχυρίστηκε ότι ο ποταμός Στύγας, ο οποίος σήμερα ονομάζεται Μαυρονέρι, δεν περιέχει τοξίνες, το 2010 η ιστορικός Adrienne Mayor και η τοξικολόγος Antoinette Hayes εξήγησαν ότι στον ασβεστόλιθο γύρω από το Μαυρονέρι γίνεται να αναπτυχθεί ένα θανατηφόρο βακτήριο που, αν και εξαφανίστηκε στη διάρκεια των χρόνων, είναι ικανό να προκαλέσει τα συμπτώματα που προκάλεσαν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Άλλοι ενοχοποίησαν το αρσενικό ή και άλλα δηλητήρια. Το μυστήριο συνεχίζει να πλανιέται ακόμα απασχολώντας μεγάλους μελετητές και σχολές, ακόμη και τοξικολογίας, σε όλο τον κόσμο.
Και δεν είναι ο μόνος μυστήριος θάνατος στην ελληνική ιστορία. Μετά από ένα δάγκωμα μαϊμούς που προκάλεσε τον θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου το 1920 όλως τυχαίως ο «φίλος» του, Βενιζέλος, χάνει τις εκλογές και η κυβέρνηση αλλάζει. Στον θρόνο ανεβαίνει ο φιλογερμανός Κωνσταντίνος και ακολουθεί η Μικρασιατική Καταστροφή.

Τυχαία και συμπτωματικά;
Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις που έχει γράψει ο ιστορικός Κάλλης Κωνσταντίνος. «Το 1936 από αιφνίδιο θάνατο πεθαίνει ο κοινωνιολόγος μαχητής των τσιφλικιών, Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Το 1936 πεθαίνει ο μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης και αρχηγός κόμματος Κωνσταντίνος Δεμερτζής, την ίδια μέρα που συναίνεσε στην παράκληση του Γεωργίου Β΄ για ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργίας και σχηματισμό κυβέρνησης. Το 1936, επίσης, πεθαίνει αιφνιδίως ο Γεώργιος Κονδύλης, ο Μακεδόνας οπλαρχηγός, ο άνθρωπος που ανέτρεψε το κίνημα του δικτάτορα Πάγκαλου, ο άνθρωπος που κατέστειλε το κίνημα Βενιζέλου και Πλαστήρα, όταν θέτει αίτημα αμνηστίας των κινηματιών του 1935. Το 1938, εξορισμένος από τη δικτατορία του Μεταξά, πεθαίνει στον ‘‘Ευαγγελισμό’’ ο εξαίρετος κοινοβουλευτικός ρήτορας, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην κοινωνία των εθνών, ο πολιτικός που συνυπέγραψε τη Συνθήκη της Λωζάννης, Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, από… άγνωστη αιτία(!). Η μυστηριώδης νοσηλεία στην οποία υποβλήθηκε από Άγγλο ιατρό, ο οποίος μάλιστα έκανε ‘‘ιδιοχείρως ένεσιν εις τον ασθενήν’’, έδωσαν βάσιμες υποψίες για τη δολοφονία του Ι. Μεταξά το 1941 σε μια στιγμή που ο ελληνικός στρατός προελαύνει στο αλβανικό μέτωπο. Ο γνωστός δικτάτορας αρνήθηκε επίμονα την εμπλοκή της Ελλάδας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα να επισύρει τη μήνιν των Εγγλέζων που εκ των υστέρων φάνηκε η σκοπιμότητά τους. Το 1941 ο Αλέξανδρος Κορυζής, πιστός στην παρακαταθήκη του προκατόχου του, απέρριψε αίτημα των Γερμανών για απομάκρυνση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εμπλακεί η χώρα σε πόλεμο με τους Γερμανούς και να βρεθεί δολοφονημένος μέσα στο σπίτι του με δύο σφαίρες στην καρδιά(!).
Η χρηματοδότηση του εμφυλίου που ακολούθησε καθώς και η άρνηση της καταβολής των γερμανικών αποζημιώσεων είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω και διαρκή ανα- δανειοδότηση της χώρας. Το 1947 από αδιευκρίνιστους λόγους πεθαίνει ο Γεώργιος Β΄. Η εμπλοκή των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών μετά το διαζύγιο του Γεωργίου με τη Ρουμάνα πριγκίπισσα Ελένη ήταν γνωστή στους φιλοβασιλικούς κύκλους. Η εμφάνιση της Φρειδερίκης με χιτλερική ενδυμασία στο πλευρό του βασιλέως ήταν καθοριστική για τη μοίρα του. Ο Πλαστήρας (ο «Μαύρος Καβαλάρης») θεωρείται ότι ήταν ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός και υπόδειγμα ανθρώπου, που αγαπήθηκε πολύ από τον λαό. Ο ανεξιχνίαστος θάνατός του το 1953 ανέδειξε το μέγεθος της στρατιωτικής και πολιτικής του υπόστασης, η διακριτική προσφορά τού μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να ‘‘βολέψει’’ από τις θέσεις του τον άνεργο αδερφό του και το ότι πέθανε και ο ίδιος χωρίς ποτέ να αποκτήσει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο. Το 1955, και πάλι κάτω από περίεργες συνθήκες, πεθαίνει ο κεντρώος στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, ο ιδρυτής του ‘‘Ελληνικού Συναγερμού’’. Ο σημαιοφόρος του καταδρομικού ‘‘Έλλη’’ και συντονιστής του ελληνικού στρατού στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, βασιλέας Παύλος, και κατά έναν περίεργο λόγο, λίγο πριν από τα ‘‘Ιουλιανά’’, το 1964 πεθαίνει».
Ο ίδιος θα καταλήξει σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα: «Όσο και αν λέει η κα Ντόρα Μπακογιάννη ότι “πρέπει να κάνουμε κάτι να σταματήσει η συνωμοσιολογία στην Ελλάδα”, τα ερωτηματικά θα είναι πάντα περισσότερα από τις απαντήσεις. Οι σημερινοί κυβερνήτες, βέβαια, δεν κινδυνεύουν όπως οι προαναφερόμενοι, και οι προηγούμενοι με τις αμυδρές προσπάθειές τους απλά έχασαν την καρέκλα τους και εξαναγκάστηκαν σε ‘‘βατοπέδια’’ σιωπή. Οι παντοδύναμοι δανειστές μας σίγουρα φοβούνται πιο πολύ από τους διαρκώς υπόδουλους Έλληνες γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Έλληνες έχουν και το ιστορικό και πολιτισμικό προηγούμενο να ανατάξουν την ψυχή τους στον δρόμο προς την κορυφή».

Από τον Τσάβες στον επικεφαλής της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στην Ουκρανία
Οι «θεωρίες» αυτές δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πέρα από τα όσα έχουν ακουστεί για τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, που όλως τυχαίως πολλοί έχουν καταλήξει χτυπημένοι από τον καρκίνο όπως πρόσφατα ο Τσάβες που είχε κατηγορήσει ανοιχτά τις ΗΠΑ ότι μπορούν να προσβάλουν τους ανθρώπους με καρκίνο, υπάρχουν σκιές και σε περιπτώσεις θανάτων ηγετών σε άλλες γωνιές του πλανήτη.
Σχεδόν έναν χρόνο αφότου ξέσπασε η επανάσταση στο Ιράν με την άνοδο στην εξουσία του Χομεϊνί, ο εξόριστος στην Αίγυπτο Σάχης αιφνιδίως αρρωσταίνει και λίγους μήνες μετά πεθαίνει. Το αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο, που στοίχισε τη ζωή του Μπάντρι Παταρκατσισβίλι στο Λονδίνο το 2008, πολλοί το απέδωσαν σε δολοφονία. Ο δισεκατομμυριούχος Γεωργιανός ολιγάρχης υπήρξε πολέμιος του Πούτιν, καθώς και του καθεστώτος τότε της Γεωργίας. Τότε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης συνέδεσαν αμέσως τον θάνατό του με τη δολοφονία με πλουτώνιο, του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος ήταν ενεργά αναμειγμένος στο δίκτυο των Ρώσων αντικαθεστωτικών στο Λονδίνο. Αν και επισήμως σύμφωνα με τις εξετάσεις απέδωσαν σε φυσιολογικά αίτια τον θάνατο, οι βρετανικές αρχές ανεπισήμως θεωρούσαν ύποπτες τις συνθήκες του θανάτου του. Στο Λονδίνο κυκλοφορούσε με 120 σωματοφύλακες, αλλά είχε δηλώσει λίγο πριν από τον θάνατό του ότι «παρ’ όλα αυτά δεν αισθανόταν ασφαλής». Είχε ενημερωθεί ότι το σημερινό καθεστώς της Γεωργίας, το οποίο πολεμούσε χρηματοδοτώντας την αντιπολίτευση, είχε δώσει εντολή στους πράκτορές του να τον εξαφανίσουν. Μάλιστα, βρετανικά μέσα είχαν δημοσιεύσει μαγνητοφωνημένη συνομιλία αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας με γνωστό Τσετσένο έμπορο όπλων και οργανωτή τρομοκρατικών επιθέσεων, στον οποίο προσέφερε μεγάλο χρηματικό ποσό για να δολοφονήσει τον Μπάντρι Παταρκατσισβίλι και τους συνοδούς του. Ο Τσετσένος αρνήθηκε αυτήν την προσφορά, αλλά ίσως κάποιος άλλος να ανέλαβε αυτό το συμβόλαιο αναφέρουν οι πληροφορίες των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.
«Με δηλητηρίασαν» δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2004 ο τότε υποψήφιος της ουκρανικής αντιπολίτευσης και φιλοδυτικός, Βίκτορ Γιούσενκο (στη φωτογραφία). «Πρόκειται για έργο της εξουσίας. Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η έρευνα» τόνιζε σε ανακοίνωσή του λίγο μετά την επιστροφή του από τη Βιέννη όπου νοσηλεύθηκε για δύο μήνες για μια μυστηριώδη ασθένεια που παραμόρφωσε το πρόσωπό του με ουλές. Οι θεράποντες γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Ουκρανίας δηλητηριάστηκε με διοξίνη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μίκαελ Τσίμπφερ, πρόεδρος της κλινικής Ρουντολφίνερχαους, όπου νοσηλεύθηκε ο Γιούσενκο. «Υπήρξε υψηλή περιεκτικότητα σε διοξίνη, η οποία χορηγήθηκε πιθανότατα διά της στοματικής οδού» εξήγησε. Και αυτό το ατύχημα, βέβαια, έγινε την ώρα που η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής είχαν το βλέμμα στραμμένο πάνω στην Ουκρανία για το αποτέλεσμα αυτών…
Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις δείχνουν, ανεξάρτητα από τις διάφορες ερμηνείες που έχουν δοθεί από διάφορους ειδικούς και μη, ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία και το σίγουρο είναι ότι όποιος θέλει κάτι, όπως την ικανοποίηση των συμφερόντων του και άρα μιλάμε για ισχυρούς, κάνει όλο το σύμπαν να συνωμοτήσει για να πετύχει…

Keywords
ντορα μπακογιαννη, μυστήριο, νικολοπουλος, κυπρος, στρατος, απεργια, καλαβρυτα, βενιζελος, εκλογες, ελλαδα, εμφάνιση, προσφορες, τσαβες, ηπα, αιγυπτος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια μμε, απεργια 11 μαιου, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, κοινωνια, πτολεμαιος, ελενη, γωνιες, ηπα, θανατος, ινδια, ιραν, λονδινο, ουκρανια, σχολες, ωρα, ανθρωπος, απλα, αρσενικο, ατυχημα, αφορμη, βακτηριο, βιεννη, βλεμμα, γεγονοτα, γεγονος, γεωργιου, γινεται, γιατροι, δεμερτζης, δοθει, δωσει, δικτυο, εγινε, υπαρχει, ενεργα, εμφάνιση, εξετασεις, εσωτερικων, ζωη, ιδια, υπηρχαν, ιστορικο, κυβερνηση, λογια, λογο, μεγας αλεξανδρος, μηνες, μοιρα, μυστήριο, μικρασιατικη καταστροφη, μυστηρια, ντορα, παντα, ουλες, πεθανε, πιο πολυ, πουτιν, ψυχη, σιγουρα, σιγουρο, σιωπη, σπιτι, συμπαν, συμπτωματα, υψηλη, χοπκινς, χρονος, κωνσταντινος, ηγετες, χωρα, παυλος, πληροφοριες, τοξινες, θεσεις
Τυχαία Θέματα